PostHeaderIcon Instructeurs

Uw instructeurs stellen zich voor.

 


Richard de Leth

In 1989 ben ik begonnen met recreatief duiken. Na een aantal jaar op zoveel mogelijk lokaties over de hele wereld te hebben gedoken, ben ik mij gaan richten op het geven van duiklessen. Ik ben daarmee begonnen in Diemen, daarna bij Aquadiving Purmerend.
Destijds was het technisch duiken in opkomst en ben ik mij daarop gaan concentreren. Ik ben in contact gekomen met Pim van der Horst en heb al mijn instructeurs - opleidingen voor het technisch duiken via PTD (Pim's Tekdiving) gevolgd. Momenteel ben ik als instructeur verbonden aan PTD en met de start van Tekdiving – Amsterdam is daar een zelfstandige PTD facility bij gekomen.
Op dit moment ben ik zowel ANDI als IANTD instructeur en verzorg opleidingen t/m het niveau van normoxic trimix diver Tijdens mijn ANDI level 5-opleiding (Full Trimix missie georienteerd duiken) bij Pim heb ik eindelijk mijn 100+ (msw) wens in vervulling kunnen laten gaan. Door deze opleiding was het deelnemen aan de diepere expedities binnen handbereik gekomen.
Sinds 2010 maak ik deel uit van het Internationale DirRebreather Exploration Team. Doel is het verkennen en indien mogelijk in kaart brengen van de dieper gelegen wrakken. Hebben we in 2010 een aantal duiken kunnen maken op de Garibaldi (>122 msw) nabij Dubrovnik, zo zijn we in 2011 naar Italië geweest om nabij Sicilië te duiken op de SS Viminale (>108 msw). Voor de nabije toekomst staan nog een aantal expedities gepland, oa Libanon, Rusland en Malta. Om deel te nemen aan deze expedities moest ik over stappen van Open Circuit naar eCCR ( closed rebreather) en dus duik ik tegenwoordig met een Megalodon rebreather.
Op dit moment is Richard zowel ANDI als IANTD instructeur en verzorgt hij opleidingen t/m het niveau van normoxic trimix diver. 
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het duiken op diepe wrakken uit de 1e en 2e wereldoorlog
Voor mij staat rondom het duiken vooral het plezier bovenaan de lijst. Tijdens de voorbereiding op én tijdens de duik zelf verwacht ik van iedereen 100% concentratie en teamgeest. Alleen dan kun je als groep volledig op elkaar bouwen en vertrouwen hebben in elkaars kunnen.

Pim van der Horst

...was als jongetje gefascineerd door de Thunderbird 4: de onderzeeër. Sinds die tijd heeft de onderwaterwereld hem niet meer losgelaten. Toen hij de kans kreeg, is hij in 1984 begonnen als duiker bij de Tilburgse Studenten Onderwater Sport Vereniging Falco. Na zijn studie is Pim instructeur geworden van PADI (tot en met Master Instructor en Trimix Instructor van PADI/DSAT). Pim is toen een eigen duikschool gestart: Pim’s Tekdiving PTD. Nu zijn er meerdere PTD Facilities en zijn er bij PTD internationaal verschillende instructeurs aangesloten (Tsjechië, Japan, Frankrijk, Italië, Zwitserland). Doordat hij met een volledig gesloten circuit rebreather wilde gaan duiken, is hij in aanraking gekomen met technisch duiken. Pim heeft opleidingen gevolgd bij IANTD, ANDI, PTA, CMAS, DAN Europe en DIRrebreather. Van deze organisaties is hij nu ook (Tri-Mix) Instructeur (Trainer), zowel op open als gesloten circuit, in open water en “overhead” omgevingen (wrakken, = ijs en grotten). Pim is verantwoordelijk voor de technische tak van WOSD: daarvoor zet hij de technische duikopleidingen op.

Pim is sinds 2008 wereldrecordhouder wrakduiken (samen met 2 Italianen), naar een diepte van 236 meter in Lago Maggiore op een electronische rebreather (Ouroboros). Italië. Van dit avontuur is ook een documentaire
gemaakt: World Record in Spy Scuba.In december 2010 heeft hij als eerste een duik gemaakt naar 207 meter op een zogenaamde manuele rebreather (mini rEvoIII mCCR).
Om fit te blijven doet Pim aan Taekwondo (6de DAN), boksen, fietsen, zwemmen en fitness. Ook kan je Pim regelmatig aantreffen op de schietbaan. Pim heeft een full time baan in de IT. Hij is de auteur van de boekjes: “Tekdiving, een uitdagende manier van duiken”, “Rebreathers, duiken zonder bellen” en de Tekdiving Encyclopedie. Pim publiceert regelmatig in Duikmagazine en buitenlandse duiktijdschriften.
Je kunt Pim mailen op pim@tekdiving.nl of contact opnemen via zijn website:
www.tekdiving.nl